VEELGESTELDE
VRAGEN

Vragen over het benodigde drone vliegbewijs of
over onze (online) drone opleidingen?

We hebben de meest gestelde vragen
overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

ALGEMEEN

In Nederland geldt voor het drone vliegbewijs A1/A3 en A2 een minimumleeftijd van 16 jaar. In andere landen kunnen andere leeftijdsgrenzen gelden.

Sinds 31 december 2020 ben je verplicht om je online te registreren als exploitant bij de RDW. Je doet dit door een exploitantnummer aan te vragen. Dat kan als persoon of als organisatie. De kosten hiervan vind je op de website van de RDW.


Bestuur je een drone die minder weegt dan 250 gram en geen camera heeft? Dan is registratie niet nodig. Het exploitantnummer dat je van de RDW ontvangt, moet je zichtbaar aanbrengen op al je drones, bijvoorbeeld door een sticker of brandplaatje.

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle drones die kant en klaar verkocht worden en waarmee je in de OPEN categorie wilt vliegen, een nieuw CE-label hebben.

 

Afhankelijk van het gewicht van jouw drone krijgt deze een C0, C1, C2, C3 of C4 label:
• Drones die het label C0 of C1 hebben, vallen in categorie A1;
• Drones met het label C2, vallen in subcategorie A2 of A3;
• Drones met het label C3 en C4 vallen in subcategorie A3.

 

Voor SPECIFIC gelden vooralsnog de labels C5 en C6. Al eerder verkochte drones kunnen niet achteraf een nieuw CE-label krijgen.

Heb je een drone zonder CE-label? Daarvoor geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2023: • Met een drone tot 250 gram mag je vliegen in OPEN A1. • Drones tussen 250 en 500 gram mogen in A1 vliegen met een kennistest. • Met een drone tot 2 kilogram mag je vliegen in OPEN A2. Extra voorwaarde is wel dat je minstens 50 meter afstand houdt van personen. • Drones die zwaarder zijn dan 2 kilogram (maar niet zwaarder dan 25 kilogram) vallen in A3. • Vlieg je met een zelfgebouwde drone? Dan heb je twee mogelijkheden:


 1. Weegt jouw drone minder dan 250 gram? Dan kom je terecht in de OPEN A1. De voorwaarde is dat de drone geen snelheden kan bereiken van meer dan 70 km/uur.
 2. Valt jouw zelfbouwdrone niet onder punt 1 en weegt de drone minder dan 25 kilogram? Dan val je in de OPEN A3. Vanaf 1 januari 2023 mag je met jouw huidige drone zonder CE-label alleen nog in subcategorie A3 vliegen, behalve als jouw drone zelfgebouwd is en minder weegt dan 250 gram: daarvoor blijft A1 van toepassing.

Nee, dronevliegers in Nederland hebben ook te maken de Regeling Onbemande Luchtvaartuigen (ROL).

Voor bepaalde overheidsoperaties (dat geldt dus ook voor operaties van veiligheidsdiensten) kan de ROABL-regeling van toepassing zijn (= Regeling Op Afstand Bestuurde Luchtvaartuigen).

Neem contact met ons op voor meer informatie.

BASIS DRONE OPLEIDING

De A1/A3 drone opleiding is een Nederlandstalige en volledig online opleiding. De volgende onderwerpen worden onder andere behandeld:


 • Algemene kennis en luchtveiligheid;
 • EASA Regels;
 • Regeling Onbemande Luchtvaartvoertuigen (ROL);
 • Technische regels;
 • Operationele procedures.

Het examen bestaat uit 40 multiple choice vragen en wordt online afgenomen. Als je hiervoor slaagt, ontvang je van OmniDrones Academy een bewijs van voltooiing en kan je je direct registreren bij de RDW. Het is mogelijk om het examen (onbeperkt) te herkansen. Iedereen slaagt!

Klik hier om je aan te melden voor de A1/A3 drone opleiding.

In de A1/A3 mag je met een drone tot maximaal 25 kilogram vliegen. Houd er rekening mee dat de drone in veel gevallen geregistreerd moet zijn. De drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen en moet binnen direct zicht van de piloot blijven. Incidenteel mag er op 30 meter horizontale afstand in de buurt van niet-betrokken personen worden gevlogen, maar er geldt een algemeen verbod om boven (groepen) niet-betrokken personen te vliegen. De drone dient bovendien op 150m afstand van bebouwing, industrie en recreatiegebieden te blijven.


Klik hier om je aan te melden voor de  A1/A3 drone opleiding.

Bij OmniDrones Academy kost de online opleiding voor het A1/A3 EU dronebewijs inclusief examen €50,- vrij van btw. Dit is inclusief onbeperkt oefen- en herexamens. Wij zijn met deze drone opleiding de voordeligste drone opleider van Nederland.

ALL IN DRONE OPLEIDING

De OmniDrones Academy ALL IN opleiding is een Nederlandstalige opleiding. De opleiding is voor een groot deel online te volgen. Het bevat een online examen voor A1/A3 met 40 multiple choice vragen en het online examen van 30 multiple choice vragen voor A2 onder online toezicht.

 

Daarnaast zal je moeten verklaren dat je enige praktijkkennis hebt opgedaan met jouw drone. Hier helpen we je bij, bovendien hoef je geen praktische vliegtest te doen. Naast het Bewijs van voltooiing ontvang je dan uiteindelijk ook jouw Vaardigheidsbewijs.
 Klik hier om je aan te melden voor de ALL IN opleiding.

Met deze opleiding op zak mag je zowel in A1/A3 als in de A2 categorie vliegen. Dit betekent dat je met een drone tot maximaal 25 kilogram mag vliegen.

 

Houd er rekening mee dat de drone in veel gevallen geregistreerd moet zijn. De drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen en moet daarnaast binnen direct zicht van de piloot blijven. Met een drone tot 4 kg in de A2 mag je met een lage snelheidsfunctie tot 5 meter horizontale afstand nabij personen komen. Zonder lage snelheidsfunctie is dat 30 meter horizontale afstand. Echter, geldt er wel een algemeen verbod om boven (groepen) niet-betrokken personen te vliegen. In de A1/A3 dient de drone op 150m afstand van bebouwing, industrie en recreatiegebieden te blijven. In de A2 enkel op 75m van bebouwde infrastructuur.

 

Klik hier om je aan te melden voor de ALL IN opleiding.

Bij OmniDrones Academy kost de online opleiding voor het A1/A3 en A2 EU dronebewijs inclusief examen €150,- vrij van btw. Dit is inclusief onbeperkt oefenexamens en inclusief 1 gratis herexamen.

SPECIFIC DRONE OPLEIDING

De OmniDrones Academy SPECIFIC opleiding is een Nederlands- en Engelstalige opleiding en is een vervolg op de OPEN A1/A3 en A2 opleiding. De opleiding is deels online te volgen.

Na de online cursus zal er twee-en-een-halve dag klassikaal les worden gegeven. Deze wordt afgerond met een schriftelijk examen. Is deze afgerond? Dan gaan we de praktijktraining in, welke ook geëxamineerd zal worden.


Let op: om toegelaten te worden voor de SPECIFIC opleiding moet je de OPEN A1/A3 en A2 hebben afgerond. Dit kan je met onze ALL IN opleiding in één keer regelen.

Neem contact met ons op indien je interesse hebt in de SPECIFIC-opleiding.

Onder de SPECIFIC categorie vallen vluchten met een hoger risico. Past de operatie niet in de OPEN categorie, dan valt hij automatisch onder de SPECIFIC. Bijvoorbeeld vliegen met een zwaardere drone boven stedelijk gebied. Om in deze categorie te mogen vliegen heb je een vluchtvergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit kan ook een vluchtverklaring zijn wanneer het een door EASA gepubliceerd Standaard Scenario betreft.

Neem contact met ons op indien je interesse hebt in de SPECIFIC-opleiding.

Behaal vandaag nog jouw EU drone vliegbewijs!

 • A1 A3 OmniDrones

  BASIS EU DRONEBEWIJS

  50.00
 • Aanbieding! A2 OmniDrones

  BASIS PLUS EU DRONEBEWIJS

  100.00
 • Aanbieding! drone certificaat

  ALL IN EU DRONEBEWIJS

  150.00

STAAT JE VRAAG ER NIET BIJ?

Neem hier direct contact met ons op.